Kako oprati sportsku obuću u perilici rublja?

Bilo da se bavite sportom ili ne, sigurno imate sportsku obuću u svom domu. Njihova široka upotreba postala je neizbježna. Iako proizvođači ne preporučuju da prečesto perete sportsku obuću u perilici rublja, savjetujemo vam da slijedite ove korake prilikom pranja:

Savjeti za pranje sportske obuće

 1. Skinite vezice i uloške ako je moguće. To će onemogućiti odvajanje dijelova ili zapetljavanje tijekom pranja.
 2. Pokušajte skinuti tvrdokorne naslage nečistoće. Ostavite samo prljavštinu koju ne možete potpuno skinuti s obuće, čime će se olakšati pranje.
 3. Stavite obuću u posebnu vrećicu za osjetljivo rublje.
 4. Odaberite kratki program bez centrifugiranja. Što se manje zadržava u perilici rublja to će se manje izlagati udarcima i djelovanju vode, što bi moglo oštetiti obuću.
 5. Odaberite umjerenu temperaturu i dodajte Sanytol sredstvo za uklanjanje mrlja i dezinfekciju. Dodatak dezinfekcijskog sredstva koje, osim što skida tvrdokorne mrlje, pomaže dovršiti postupak pranja koji nikada nije potpun bez dobre dezinfekcije. Imajte na umu da se noge znoje tijekom sportskih aktivnosti, a bakterije, koje se mogu nalaziti u obući, hrane se znojem čime nastaju neugodni mirisi nogu i obuće.
 6. Ostavite obuću da se potpuno osuši. Po mogućnosti, potrebno je sušiti obuću vani na suncu.
 7. Preporučujemo da operete vezice s ostalim rubljem, ili ako ih već perete sa sportskom obućom, onda ih stavite u zasebnu vrećicu.
 8. Uloške je najbolje oprati ručno kako se ne bi deformirali i postali neupotrebljivima.

Ako obuća nije periva, slijedite ove upute:

 1. Četkom skinite ostatke prljavštine, a vanjski dio obrišite vlažnom krpom.
 2. Izvadite uloške. Operite ih ručno i ostavite sušiti na suhom zraku.
 3. Kad se osuše, poprskajte ih Sanytol sprejem za dezinfekciju obuće – Fresh Scent kako bi uklonili bakterije i neugodne mirise.
 4. Iznutra poprskajte obuću prije nego što ponovno umetnete uloške.

Ako niste sigurni je li moguće pranje vaše sportske obuće u perilici rublja, preporučujemo da slijedite ove upute, korak po korak, kako bi ostala u besprijekornom stanju. Zapamtite da se vaša sportska obuća mora očistiti i dezinficirati prije odlaganja. Tako ćemo smanjiti mogućnost zaraze mikroorganizmima koji su u izravnom dodiru obuće s prljavštinom na uličnim pločnicima.