Zašto tenisice neugodno mirišu? 

Na stopalima, u obući, a posebno u tenisicama, uobičajeno je da se stvara neugodan miris zbog razmnožavanja mikroorganizama. Neugodan miris može biti vrlo postojan i teško ga je ukloniti, čak i ako su vam stopala čista. U sljedećem članku objašnjavamo zašto tenisice neugodno mirišu, kako možemo trajno ukloniti neugodan miris i kako smanjiti njegovu pojavu.  

tenisice neugodno mirišu

Što uzrokuje neugodan miris u obući?

Kada se bavimo tjelesnom aktivnošću, normalno je da se znojimo, posebno na stopalima, jer je ondje koncentriran najveći broj znojnih žlijezda. Taj će znoj ostati zarobljen u obući, a još ako je ona od sintetičkih materijala, problem će biti još gori jer nisu vrlo prozračne. Znoj sam po sebi nema mirisa, ali njegova prisutnost u zatvorenom, slabo prozračenom i toplom prostoru kao što je obuća donosi vlagu i stvara savršeno okruženje za razmnožavanje bakterija i gljivica. Stoga je obuća idealno stanište za mikroorganizme.

Kako ukloniti neugodan miris iz obuće?

Soda bikarbona, ocat, sunčeva svjetlost ili razna eterična ulja neki su od kućnih lijekova protiv neugodnih mirisa kojima se pokušava riješiti problem neugodnog mirisa tenisica. No, iako vam oni mogu pomoći da ga privremeno prikrijete, imajte na umu da ne uklanjaju uzrok problema, jer ne ubijaju mikroorganizme koje uzrokuju neugodan miris. Za to trebate koristiti sredstvo za dezinfekciju, kao što je dezodorans u spreju i sredstvo za dezinfekciju obuće od Sanytola. Zahvaljujući svom dezinficirajućem djelovanju, ubija najčešće bakterije prisutne na koži (kao što je Staphylococcus epidermidis), koje su uzročnici neugodnog mirisa “stopala”. Osim toga, ostavlja ugodan miris i osjećaj svježine.  

Savjeti za ublažavanje neugodnog mirisa stopala 

Kako biste spriječili ponovnu pojavu neugodnog mirisa u svojim tenisicama, pridržavajte se sljedećih preporuka: 

  • Ne nosite tenisice više sati bez prekida. 
  • Prozračite tenisice nakon uporabe tako da izvadite uloške kako bi se potpuno osušile. 
  • Koristite posebne uloške koji potiču znojenje i djeluju protiv neugodnih mirisa. Također je poželjno redovito mijenjati uloške sportske obuće i prati ih kako ne bi došlo do nakupljanja bakterija koje uzrokuju neugodan miris.  
  • Možete koristiti prah za sušenje kako biste pokušali smanjiti vlagu unutar obuće. 
  • Održavajte dobru higijenu stopala svakodnevnim tuširanjem i dobrim sušenjem nakon toga (ne zaboravite da vlaga potiče razmnožavanje mikroorganizama). 
  • Ne zaboravite na čarape, i u njima se nakuplja neugodan miris. Stavite ih u pranje nakon svake uporabe i birajte one koje pružaju bolju prozračnost.