Kako ukloniti neugodan miris s ručnika?

Jako je lijepo nakon tuširanja omotati se suhim ručnikom koji miriše na čisto, ali ponekad, iako mislimo da smo ga dobro oprali, u njegovoj se tkanini pojavi onaj neugodni miris vlage. Ručnici su izrađeni da upijaju vodu i također su obično izloženi kupaonskom okruženju, što im olakšava nakupljanje vlage i ispuštanje neugodnih mirisa, čak i kad ih operete. U ovom članku objašnjavamo kako ukloniti neugodan miris vlage s ručnika i kako spriječiti njegovu ponovnu pojavu, čak i nakon pranja.

Kako ukloniti neugodan miris s ručnika?

6 koraka za uklanjanje neugodnog mirisa s ručnika

  1. Odvojite ručnike koji imaju neugodan miris od ostatka odjeće; tako ćete spriječiti da se neugodan miris prenosi cijelom košarom s jednog na drugi odjevni predmet.
  2. Ručnike stavite u perilicu same kako biste ih mogli dobro dezinficirati.
  3. Ručnike perite u vrućoj vodi, kad god je moguće na 60ºC, jer je visoka temperatura učinkovitija protiv mikroorganizama koje uzrokuju neugodan miris. Ako ih ne možete ili ne želite prati na visokoj temperaturi, upotrijebite proizvod za dezinfekciju koji će ukloniti neugodne mirise. Preporučujemo Sanytol sredtvo za dezinfekciju rublja koje je učinkovito već od 20ºC i uklanja 99,9% mikroorganizama. Stavite deterdžent koji inače koristite i, umjesto omekšivača, u njegovu posudu dodajte 80 ml. Zatim isprogramirajte uobičajeni ciklus pranja.
  4. Izvadite ručnike iz perilice čim završi ciklus pranja. Nikada ne ostavljajte ručnike ni druge odjevne predmete u bubnju perilice jer je to idealno okruženje za nakupljanje mikroorganizama i pojavu neugodnih mirisa. Ako trenutno ne možete izvaditi ručnike i staviti ih da se suše, u pranju možete upotrijebiti proizvod za dezinfekciju poput gore navedenog, koje zaustavlja razvoj bakterija na 12 sati i sprječava da rublje poprimi neugodan miris čak i ako dulje ostane u perilici.
  5. Ručnike sušite na otvorenom, po mogućnosti na suncu, na dobro prozračenom mjestu unutar kuće ili u sušilici.
  6. Provjerite jesu li ručnici potpuno suhi prije negoli ih složite i pospremite u ormar ili ladicu; tako ćete ujedno spriječiti miris vlage.
ukloniti miris s ručnika

Kako spriječiti neugodan miris na ručnicima?

  • Ne ostavljajte ručnike u košari za prljavo rublje ako su mokri. Ako možete, odmah ih operite. Ako ne možete, dobro ih rastegnite i objesite na prozračenom mjestu da se osuše i kasnije ih operite.
  • Objesite ručnike da se osuše odmah nakon upotrebe i ostavite ih na dobro prozračenom mjestu. Kupaonica obično nije najbolje mjesto zbog vlage koja se u njoj nakuplja, ako nema prozor da se može vrlo dobro prozračiti.
  • Dobro prozračite kupaonicu kako se na ručnicima ne bi nakupila vlaga. Ako to nije moguće jer nema prozor, već samo ventilacijske otvore, možete koristiti odvlaživač zraka.
  • Redovito perite ručnike, otprilike jednom tjedno, i zamijenite ih prije negoli poprime neugodan miris. Ukoliko se radi o ručnicima kojima ste brisali znoj ili druge tekućine izuzev obične vode, preporučuje se oprati ih nakon svake upotrebe.