Kako se peru ručnici?

Kad se uključuje perilica rublja, osim odjeće, potrebno je misliti i na posteljinu, kuhinjske krpe i sav ostali tekstil koji imamo u kućanstvu, osobito ručnike.

Premda poneki misle kako nije potrebno prečesto prati ručnike jer ih ionako upotrebljavamo na tijelu odmah nakon pranja pa se ručnici ne prljaju, to je ipak daleko od istine. Osim nečistoće same po sebi, na ručnicima se skupljaju mrtve stanice i tjelesne izlučevine koje, iako nevidljive golim okom, ipak ostaju na površini i sadržavaju brojne bakterije. Problem je u tome što su upravo ručnici savršena mjesta za njihovo razmnožavanje jer obuhvaćaju nekoliko čimbenika koji pospješuju njihovo širenje: vlagu i toplinu.

Stoga je važno znati koliko često treba prati ručnike i na taj način izbjeći probleme koje izazivaju mikrobi kao što su neugodni mirisi.

Ne postoji čvrsto pravilo koje ukazuje na to kada je potrebno oprati ručnike i sve ovisi o uvjetima.

U nastavku navodimo u kojim slučajevima je potrebno često prati ručnike (svaka dva do tri dana):

  • Ako ih ne možete raširiti da se dobro osuše.
  • Ako okruženje nije dovoljno prozračno ili se skuplja vlaga. Ako živite u području s visokom vlagom u zraku.
  • Ručnik koji se koristi uz bide potrebno je prati češće od ručnika za tuširanje.
  • U slučaju zaraznih bolesti (gljivice, gripa, konjuktivitis, kandidijaza itd.) morate imati poseban ručnik za oboljele i mijenjati ga najmanje svakog drugog dana.

S druge strane, ako ručnici imaju neugodan miris to je znak prisutnosti bakterija, tako da pranje samo po sebi nije dovoljno. Morate ih i dezinficirati. Za potpunu dezinfekciju, upotrebljavajte Sanytol sredstvo za dezinfekciju rublja s mirisom bijelog cvijeća, koje uništava 99,9 % mikroba i pritom ostavlja ugodan miris. Dodajte ga u rublje i vidjet ćete kao će vaši ručnici postati čisti, dezinficirani i mirisni. Sanytol sredstvo za dezinfekciju rublja s mirisom bijelog cvijeća ne sadržava izbjeljivač, tako da se vaši ručnici neće oštetiti kao što se tkanine oštećuju izbjeljivačem. K tome, ako možete ostaviti ručnike da se suše na suncu, dezinfekcija će biti još bolja.
Slijedi nekoliko trikova za sprječavanje nastanka neugodnih mirisa na vašim ručnicima i ograničavanje razvoja bakterija:

  • Sušite ih na suncu kad god je to moguće.
  • Nemojte ih ostavljati u košari za prljavo rublje ako su još vlažni. Ako ih nećete prati odmah, pobrinite se da su potpuno suhi prije nego li ih stavite u košaru za prljavo rublje, jer bi mogli poprimiti još neugodniji miris i prenijeti ga na ostalo rublje.
  • Pobrinite se da je mjesto na kojemu ih odlažete dovoljno suho i bez puno vlage.

Imajte na umu da se ručnici moraju prati nekoliko puta tjedno, pa nemojte zaboraviti pripremiti dovoljno ručnika u kućanstvu kako biste uvijek imali na raspolaganju čisti i dezinficirani ručnik.

Zapamtite da nisu samo ručnici i posteljina središte virusa i bakterija. Drugi predmeti koje svakodnevno koristimo mogu se zaprljati i prenositi bolesti,kao što su kuhinjske krpe, kupaonski tepisi i zavjese.