Perem li rublje na pravilan način?

Pranje rublja nije tako teško, iako se na početku može učiniti malo komplicirano. Također, mogli bismo posumnjati da možda ne peremo rublje na pravilan način ako nam odjeća ne izgleda onoliko čisto koliko bismo to željeli, ili ako odjeća zadržava neugodan miris.

Pranje rublja zahtijeva određene korake koje moramo poduzeti ako želimo biti sigurni da nam je odjeća besprijekorna. Preporučujemo sljedeće korake:

Koraci za pravilno pranje rublja

  1. Odvojite bijelo rublje od šarenog. Šareni odjevni predmeti mogu pustiti boju koja oštećuje bijelo rublje ili mu može promijeniti boju. Najbolji način da se izbjegne taj problem je razvrstavanje odjeće. Možete upotrijebiti poseban deterdžent koji čuva postojanost boja i pere pri nižim temperaturama.
  2. Pozorno pročitajte upute o pranju na vašoj odjeći. Mnogi odjevni predmeti ne zahtijevaju posebno pranje, ali ipak poneki odjevni predmeti trebaju kemijsko čišćenje, ili ne mogu podnijeti visoke temperature i duge cikluse pranja. Osjetljivu odjeću perite zasebno, posebnim deterdžentom, u hladnoj vodi i kratkim programom bez centrifugiranja.
  3. Ako je odjeća koju namjeravate oprati zamrljana, potrebno je prethodno tretirati mrlje sredstvom za skidanje mrlja ili izravno nanijeti deterdžent na mrlju i trljati.
  4. Nemojte potpuno napuniti bubanj, tako da rublje ima dovoljno mjesta i ne stvara trenje, a pranje je učinkovitije.
  5. Pravilno dozirajte deterdžent. Također je važno da ne upotrebljavate previše deterdženta i da dodate točnu količinu. Mnogi utvrđuju količinu koja je potrebna ovisno o težini rublja, mjereći čepom na ambalaži.
  6. Odaberite odgovarajući program pranja. Možete odbrati kraće ili dulje cikluse pranja, ovisno o tome koliko je odjeća prljava. Ako odjeća nije jako prljava, ili ako je jarkih ili tamnih boja, može se prati u hladnoj vodi (30 ºC). Preporučujemo jače centrifugiranje težih komada rublja poput ručnika, ali ne i osjetljivih tkanina.
  7. Kako bi osigurali higijenu, osobito ako perete u hladnoj vodi, preporučujemo upotrebu posebnog dezinfekcijskog sredstva za ručnike, posteljinu, donje rublje ili odjeću neugodnog mirisa. Možete upotrijebiti Sanytol sredstvo za dezinfekciju rublja s mirisom bijelog cvijeć i dodati ga u odjeljak za omekšivač. Ovo moćno dezinfekcijsko sredstvo će vam pomoći ukloniti do 99,9 % mikroba na odjeći te na taj način okončati problem neugodnih mirisa. Bolje je izbjegavati upotrebu omekšivača kako bi dezinfekcija bila što bolja. Isto tako, primijetit ćete ugodan i svježi miris koji ostaje na vašoj odjeći.
  8. Na kraju ciklusa pranja, izvadite rublje i objesite ga što prije. Bilo bi poželjno objesiti rublje vani na suncu (u tom slučaju, tamna odjeća se mora okrenuti na unutarnju stranu). Ako to nije moguće i rublje morate objesiti u zatvorenom prostoru, vrlo je važno dovoljno raširiti odjeću, na prozračnom mjestu, kako bi se potpuno osušila i uklonila sva vlaga.
  9. Kad je rublje skroz suho, stavite ga na mjesto zaštićeno od neugodnih mirisa ili vlage.

Ovim jednostavnim koracima, uz dodatak Sredstvo za dezinfekciju rublja s mirisom bijelog cvijeća, pranje rublja će postati puno lakše.