Kako dezinficirati plahte i poplune kod kuće

Na posteljini se nakupljaju znoj, prljavština, grinje i razne mrlje, stoga ju je, osim redovitog kućnog pranja, neophodno i pravilno dezinficirati. Srećom, većina plahti i popluna može se oprati i dezinficirati kod kuće. Kako biste saznali kako to najbolje učiniti, u sljedećem članku govorimo o tome kako dezinficirati plahte i poplune kod kuće.

Kako dezinficirati plahte i poplune

Kako dezinficirati plahte i poplune kod kuće

Posteljina se može prati i dezinficirati kod kuće, jer je u većini slučajeva na etiketi navedeno da se može oprati ručno i u perilici. Važno je znati kako dezinficirati plahte i poplune kako biste uklonili mikroorganizme koji se na njima mogu naći. Stoga možete slijediti ove savjete i korake.

Kada trebamo dezinficirati posteljinu

Posteljinu je najbolje mijenjati i prati redovito te prema potrebi ako je puna mrlja, znoja i sl. Točnije, plahte bi trebalo zamijeniti i oprati otprilike jednom tjedno ili najviše svaka dva tjedna. Poplun ne zahtijeva tako redovito održavanje higijene, a moguće je odgoditi njegovo čišćenje do mjesec dana, iako će to, jasno, uvijek ovisiti od slučaja do slučaja, jer nije isto koristiti pokrivač ili imati navlaku koja je, osim što se može napuniti itd., još i zasebno periva.

Kako dezinficirati plahte i poplune korak po korak

Sada kada znate koliko često trebate mijenjati i prati posteljinu, objasnit ćemo vam kako je dobro dezinficirati korak po korak:

  1. Pogledajte naljepnicu na tekstilu kako ne biste zaboravili preporuke proizvođača o njegovom pravilnom pranju.
  2. Stavite posteljinu u perilicu rublja i dodajte deterdžent koji inače koristite.
  3. Odaberite i dodajte proizvod za dezinfekciju. Za dezinfekciju popluna i plahti najbolje je koristiti proizvod koji je za to posebno namijenjen, kao što Sanytol sredstvo za dezinfekciju rublja toliko učinkovito da uklanja do 99,9% mikroorganizama, poput bakterija, gljivica ili virusa s ovojnicom. Budući da ne sadrži izbjeljivač, ne oštećuje posteljinu i može ga se koristiti na svim vrstama tkanina i boja. Osim toga, djeluje na temperaturi vode od najmanje 20ºC i kompatibilno je sa svim deterdžentima. Djeluje tako da se u pretinac za omekšivač doda 80 ml.
  4. Odaberite ciklus pranja koji odgovara toj tkanini.
  5. Pronađete li kakvu tvrdokornu mrlju, možete upotrijebiti sredstvo za uklanjanje mrlja, kao što je Sanytol prašak za uklanjanje mrlja i dezinfekciju. Dodajte dvije mjerice deterdžentu koji inače koristite u perilici i isprogramirajte odgovarajući ciklus pranja.
  6. Kada završite, odmah izvadite posteljinu iz perilice i stavite je na sušenje, po mogućnosti na otvoreno. U slučaju popluna, najbolje je koristiti sušilicu ako je imate kako bi se sa sigurnošću uklonila sva vlaga.
  7. Želite li neutralizirati grinje, koje su najčešći alergeni u posteljini, ali i ukloniti neugodne mirise, tijekom pranja možete koristiti Sanytol Textil, koji učinkovito rješava ova dva problema.
dezinficirati plahte i poplune

Mogu li dezinficirati poplun na suho?

Neke se tkanine ne mogu prati u vodi jer bi se oštetile, pa im je potrebno suho pranje. Kako biste znali je li to slučaj s vašim poplunom, trebali biste pogledati njegovu etiketu. Na njoj će biti navedene upute za pranje koje je dao proizvođač. Ako ga ne možete ili ne želite prati, možete koristiti Sanytol sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa na tekstilu. Samo ga trebate raspršiti na udaljenosti od oko 30 cm od posteljine. Navlažite ga po cijeloj površini i zatim ostavite da se u potpunosti osuši na zraku.

Ako ne želite to raditi kod kuće, uvijek ga možete odnijeti u profesionalnu praonicu rublja ili kemijsku čistionicu.