Kako ukloniti grinje iz madraca i smanjiti alergije?

Pitate se kako ukloniti grinje iz madraca? Ovi mikroorganizmi obično se nalaze u prašini i tkaninama, posebno u onima koje su nepomičnije, poput presvlaka, tepiha, jastuka, pa čak i madraca. Grinje su dio našeg svakodnevnog okruženja i, iako to ne možemo promijeniti, adekvatnom higijenom možemo smanjiti njihovu prisutnost. U nastavku objašnjavamo kako ukloniti grinje iz madraca i smanjiti alergije.

Kako ukloniti grinje iz madraca

Kako ukloniti grinje iz madraca?

Moguće je ukloniti grinje iz madraca uspostavljanjem redovite rutine čišćenja, imajući na umu da je madrac jedno od mjesta gdje se one najlakše nakupljaju, jer najviše vole topla i vlažna mjesta. Nadalje ćemo vidjeti da su za uklanjanje grinja iz madraca važni dosljednost i redovitost, što otežava njihove životne uvjete.

Gdje se nakupljaju grinje?

Grinje će se ponajviše nakupljati u tekstilu koji se rijetko kada miče ili se rjeđe mijenja. Stoga je uobičajeno da se koncentriraju u jastuku, a posebno u madracu, gdje iskorištavaju toplinu i vlažnost našega tijela.

Kako ukloniti grinje?

  1. Prozračivanje spavaće sobe je ključno. Svako jutro otvorite prozor na nekoliko minuta, jer je to način na koji možete smanjiti i temperaturu i vlažnost okoline. U vrlo vlažnim klimatskim područjima može biti preporučljivo koristiti i odvlaživač zraka. Puno je bolje ako sunce udara izravno u madrac, jer će to smanjiti vlažnost i populaciju grinja.
  2. Prozračite krevet. Uklonite plahtu i poplun ili deku i ostavite madrac nepokriven kako bi izgubio toplinu i vlagu koja se nakupila tijekom noćnih sati. Nemojte pospremati krevet dok se ne ohladi.
  3. Redovito mijenjajte plahte i perite ih u vrućoj vodi iznad 60ºC. Grinje se hrane mrtvom kožom koja ostaje na njima te je stoga važno održavati dobru higijenu i ne ostavljati izvore hrane u blizini ovih životinja. Možete koristiti proizvod za dezinfekciju odjeće, kao što je Sanytol sredstvo za dezinfekciju rublja. Koje će vam pomoći smanjit broj mikroorganizama i ukloniti neugodne mirise iz svih vrsta tekstila.
  4. Možete koristiti navlaku protiv grinja za madrac. Ona sprječava izravan kontakt vašeg tijela s ovim mikroorganizmima i smanjuje količinu topline i vlage koja dopire do madraca. Kako bi bila učinkovita, ne zaboravite da je trebate redovito prati, slijedeći upute proizvođača.
  5. Povremeno očistitite sobu u cijelosti. Tako ćete spriječiti da se grinje nakupe na drugim površinama i završe u krevetu. Prašinu s namještaja brišite vlažnom krpom, a tepihe i sagove temeljito usisavajte. Možete koristiti proizvod kao što je Sanytol višenamjensko sredstvo za čišćenje i dezinfekciju koje dezinficira i neutralizira alergene grinja koje se mogu naći na površinama u sobi.
  6. Postoje proizvodi koji mogu ukloniti grinje iz madraca. Za njihovo potpuno iskorijenjivanje potreban je poseban akaricid. Iako to ne bi trebalo biti jedino sredstvo protiv grinja, posebno u slučaju osoba s alergijama, jer njihov okidač može biti izmet grinja, kao i same mrtve grinje. Sanytol sprej za dezinfekciju i osvježivanje tekstila osmišljen je za dezinfekciju neperivih tkanina kao što je madrac, neutralizirajući alergene koje stvaraju grinje i pomažući u kontroli alergijskih reakcija kod osjetljivih osoba.
ukloniti grinje

Koliko često treba čistiti grinje?

Za uklanjanje grinja u madracu preporučuje se prozračiti ga svaka 2-4 tjedna te zamijeniti plahte i jastučnice svakih 7-15 dana. Hoćete li to učiniti to prije ili kasnije može ovisiti i o klimatskim uvjetima, kao i o intenzitetu alergije. Prozračivanje sobe treba obavljati svakodnevno, a cjelovito čišćenje ovisit će o karakteristikama spavaće sobe, no u svakom slučaju ne smijemo dopustiti da se prašina skuplja na namještaju.