Kako mogu dezinficirati radne površine i elektroničke uređaje?

Važno je svakodnevno čišćenje i dezinfekcija radnog prostora, osobito ako se dijeli s drugim osobama, kako bi uklonili mikrobe, bakterije i viruse koji bi se mogli nataložiti na površinama i predmetima. Također moramo dezinficirati elektroničke uređaje koje najčešće dodirujemo, kao što su tableti, računala, mobilni telefoni itd.

Čak i ako ne dijelite radni prostor s drugim osobama, preporučuje se rutinsko čišćenje i dezinfekcija elektroničkih uređaja, koji su jedno od ključnih mjesta u domu.

Vodič za čišćenje i dezinfekciju radnog prostora i elektroničkih uređaja

Za čišćenje i dezinfekciju radnog prostora, preporučuje se upotreba tkanina ili krpa od mikrovlakana, izbjegavajući oštre spužve koje mogu ogrebati površine, kao i upotreba neabrazivnih dezinfekcijskih sredstava bez izbjeljivača.

Prije čišćenja, isključite i iskopčajte uređaje iz struje, izvadite baterije i pričekajte par minuta da se ohlade. Ako imate kakvih pitanja u vezi s čišćenjem pojedinog uređaja, možete pogledati upute proizvođača.

Sada prelazimo na pojašnjenje o tome kako dezinficirati površine, predmete i uređaje u radnom prostoru:

 • Radni stol: očistite stol vlažnom krpom i dezinfekcijskim sredstvom, kao što je Sanytol višenamjensko sredstvo za čišćenje i dezinfekciju s mirisom eukaliptusa. Poprskajte izravno na površine s udaljenosti od 20 cm i prebrišite čistom i vlažnom krpom.
 • Stolac: za čišćenje i dezinfekciju stolca morate uzeti u obzir materijal od kojega je izrađen. Za kožne stolce možete upotrebljavati krpu s dezinfekcijskim sredstvom. No, ako je stolac presvučen tkaninom, bolje je odabrati sapun i vodu ili specifično dezinfekcijsko sredstvo kao Sanytol sredstvo za dezinfekciju i osvježivanje tekstila. Morate obratiti posebnu pozornost na mjesta na kojima se oslanjanju ruke i naslon za glavu, jer su to površine koje se najviše dodiruju.
 • Mobilni telefon ili tablet: Jeste li znali da se na pametnom telefonu može skupiti više bakterija nego li na WC dasci? Stoga je svakodnevna dezinfekcija vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje i dezinfekciju od iznimne važnosti. Poprskajte na čistu, malo ovlaženu krpu, ali nikada izravno na uređaje. Možete upotrebljavati dezinfekcijske maramice kao Sanytol Višenamjenske maramice za čišćenje i dezinfekciju s mirisom eukaliptusa.
  Pazite da tekućine ne dolaze u kontakt s otvorima kao što su ulazi za slušalice, punjač ili zvučnik. Za kameru na mobilnom telefonu najbolje je upotrebljavati posebnu krpu od mikrovlakana za čišćenje objektiva, a za navlaku mobitela ili tableta višenamjenske vlažne maramice ili vodu i sapun.
  Kao preventivna mjera, izbjegavajte nositi mobitel ili tablet u kupaonicu, operite ruke prije upotrebe ili koristite glasovne poruke da biste izbjegli stalno dodirivanje zaslona.
 • Računalo: Morate očistiti i dezinficirati mjesta koja često dodirujete, kao što je tipka za uključivanje. Budite oprezni s priključcima kao što je USB.
  • Tipkovnica: očistite razmake među tipkama četkicom za zube koju ste prethodno namočili u dezinfekcijsko sredstvo. Što se tiče površine, preporučujemo da prebrišete tipkovnicu vlažnom krpom ili višenamjenskom maramicom za čišćenje i dezinfekciju.
  • Miš: Potrebno je inzistirati na dijelovima u kontaktu sa prstima i rukama. Ako upotrebljavate podložak za miša, poželjno ga je prebrisati dezinfekcijskim sredstvom.
  • Zaslon: očistite vanjski dio, rubove i tipke. Što se tiče zaslona, možete ga prebrisati suhom krpom i posebnim sredstvom za tu površinu.
 • Slušalice: Ako slušate glazbu preko slušalica dok radite, važno je i njih dezinficirati. Upotrebljavajte krpu od mikrovlakana i dezinfekcijsko sredstvo. Ako je riječ o ušnim slušalicama, očistite ih samo izvana, a četkicom za zube odstranite nečistoću koja se skuplja oko otvora.
 • USB priključci (memorijske jedinice itd.) i punjači: obrišite ih vlažnom krpom bez dodirivanja metalnog dijela.
 • Narukvice za praćenje aktivnosti i pametni satovi: Ako su vodootporni, možete ih očistiti vodom i sapunom.

Isto tako, kao preventivnu mjeru, zapamtite da nakon čišćenja i dezinfekcije radnog prostora i mobilnih uređaja, treba oprati ruke vodom i sapunom ili hidroalkoholnim gelom za dezinfekciju.

Kako možemo poboljšati naš rad na daljinu?

Uz održavanje čistoće i dezinfekciju radnog prostora, neophodna je dobra organizacija radnog mjesta u svrhu postizanja bolje učinkovitosti i smanjenja stresa. Ako niste navikli na rad od kuće i ne znate odakle početi, slijedi niz savjeta kako bi vam radno vrijeme bilo što podnošljivije.

 • Odredite si radno vrijeme: utvrdite početak i kraj radnog dana, kao i odmore kako biste mogli održati koncentraciju i produktivnost. Pokušajte prilagoditi radno vrijeme prema potrebama svoje obitelji koliko god je to moguće.
 • Uredno se obucite svako jutro: Steknite naviku odijevanja i uređivanja prije početka rada.
 • Uredite si prikladni radni prostor: po mogućnosti, koristite izoliranu prostoriju s adekvatnim osvjetljenjem i udobnim stolcem. Radni stol mora biti prostran i opremljen svim potrebnim priborom za rad.
 • Održavajte svakodnevni kontakt sa svojim kolegama.