Zašto dolazi do neugodnog mirisa stopala?

Brojne osobe imaju problem neugodnog mirisa nogu i u mnogim slučajevima ga je teško riješiti.

Ovdje ćemo pojasniti zašto dolazi do neugodnog mirisa nogu i kako što prije suzbiti taj problem.

Kao prvo, trebate znati da postoji više od 250 000 žlijezda znojnica na našim stopalima, pa stoga nije neobično da ponekad imaju neugodan miris.

Neugodan miris nogu nastaje zbog postojanja i aktivnosti bakterija i gljivica. Bakterije na površini kože rastvaraju znoj i hrane se mrtvim stanicama i masnoćama na koži te se kroz taj metabolički proces stvara neugodan miris stopala.

Neugodan miris pojačan je kod prekomjernog znojenja, ali to nije uvijek zbog nedostatne higijene, iako posebna briga pri pranju stopala može pomoći u njegovu suzbijanju.

Razlozi prekomjernog znojenja su sljedeći:

  • Gljivične i bakterijske infekcije stopala. To je jedan od razloga neugodnog mirisa nogu koji treba najviše uzeti u obzir. U tom slučaju, važno je tretirati infekciju što je prije moguće.
  • Hormonalni uzroci. Pojavljuju se osobito u adolescenciji i pubertetu, iako mogu nastati u bilo kojoj dobi. Stalne promjene u našem tijelu stvaraju otpadne tvari koje tijelo izbacuje kroz žlijezde znojnice i to može prouzročiti neugodan miris.
  • Stres i napetost. Poremećaji raspoloženja dovode do hormonalnih izlučivanja koja potiču žlijezde na lučenje znoja i time pojačavaju znojenje.
  • Prehrana. Postoji hrana koja raspadanjem stvara molekule neugodnog mirisa koje se izbacuju znojenjem i pojačavaju neugodan miris. U tu vrstu hrane spadaju začinsko bilje, kava, začini, luk i češnjak.
  • Farmakološki tretmani. Znojenje je popratna pojava uz upotrebu nekih lijekova.
  • Upotreba neprikladne obuće. Mnoge vrste obuće nisu prikladne za znojenje stopala zbog sintetičkog materijala.

Savjeti za suzbijanje neugodnog mirisa:

  1. Svaki dan perite noge i dobro ih osušite.
  2. Svaki dan mijenjajte čarape, a ako treba i više puta dnevno zbog jakog znojenja.
  3. Upotrebljavajte prašak za sušenje obuće za prevenciju prekomjerne vlage.
  4. Dezinficirajte obuću kako bi uklonili bakterije koje se tamo skupljaju i stvaraju ustrajan neugodan miris ako se ne iskorijene.

Ako noge imaju neugodan miris, onda ga ima i obuća, tako da ju je potrebno dezinficirati jer bakterije u obući su uzročnici neugodnog mirisa. Za suzbijanje uzroka i uklanjanje bakterija uzročnika neugodnog mirisa, upotrebljavajte Sanytol dezinfekcijski sprej za obuću – Fresh Scent. Ovo je sredstvo namijenjeno isključivo za unutarnju stranu obuće, snažno djeluje na sam nastanak problema, uklanjajući neugodan miris cipela. Vrlo je djelotvorno protiv bakterija kao što je staphylococcus epidermidis i drugi virusi i gljivice uzročnici gljivične infekcije stopala i kožnih lišajeva.