Što je plijesan?

Pojava plijesni u našem domu je vrlo česta, osobito na vlažnim i slabo provjetrenim mjestima.

S obzirom na uvjete temperature, svjetlosti i vlažnosti zraka koji su potrebni za širenje, plijesan se najčešće pojavljuje u kupaonici jer je to prostor u kojemu je ventilacija obično slaba.

Što je plijesan?

Pljesni su gljivice, a ako kolonije rastu mogu zahvatiti tijelo i prouzročiti zdravstvene probleme. Među najčešćim su gljivicama u našem domu i obično prođu nezapažene ili su nevidljive sve dok ne zahvate veća područja. Zbog toga je važno ukloniti plijesni, a prije svega, poduzeti nužne mjere za sprječavanje njihove pojave.

Dajemo vam četiri osnovna savjeta kako ukloniti i spriječiti plijesan u kupaonici:

 1. Kako bi spriječili plijesni, važno je prozračiti kupaonicu nakon svakog tuširanja.
  Većina plijesni treba od 24 do 48 sati vlage da počne rasti. Prema tome, ako je određeni materijal u vašem domu vlažan dulje od 24 sata, postoji rizik da započne razvoj plijesni.
 2. Važno je spriječiti zadržavanje vode u uglovima koliko god je to moguće.
  To pogoduje razvoju plijesni. Osušite uglove i fuge krpom kako bi se uklonile nakupine vode, osobito ako je ventilacija slaba.
 3. Posebno utječe na slivnike i odvode u kadi i tuš-kadi.
  To je zbog toga što se tamo voda slijeva uz određeni otpor i može doći do stvaranja nakupina. Poprskajte Sanytol sprejem protiv kamenca u kupaonici na mjestu koje treba dezinficirati i nanesite sredstvo čistom i vlažnom krpom kako bi očistili kadu od mikroba.
 4. Redovito čistite i dezinficirajte kupaonicu, najmanje svaka dva dana.
  Ako su fuge prljave, Sanytol Višenamjensko sredstvo za čišćenje i dezinfekciju kupaonice uklanja gljivice, ali neće izbijeliti fuge. Za tu namjenu potreban je proizvod s izbjeljivačem.