Kuhinja
Kuhinja je prostorija koju najviše upotrebljavamo u kući, a upravo tamo se mogu nalaziti opasni mikrobi poput listerije i salmonele, koji mogu izazvati otrovanje hranom.
Prvo pravilo kojega se treba pridržavati da se zaštitimo je pranje ruku dezinfekcijskim ili antibakterijskim sapunom ili upotreba hidroalkoholne otopine.
Međutim, važno je dezinficirati i očistiti određena mjesta koja su podložnija razvoju mikroba.
Kliknite na tekst i otkrijte naše savjete za održavanje kuhinje:
Kuhinjske krpe
Kuhinjske krpe za brisanje posuđa i ruku skrivaju puno mikroba!
Zapamtite da ih je potrebno redovito mijenjati.
Kako bi uništili mikrobe, perite ih na najmanje 60 °C, ili upotrebljavajte sredstvo za dezinfekciju rublja s mirisom bijelog cvijeća koje djeluje već na 20 °C.
Ako su jako prljave, pune masnih mrlja, SANYTOL sredstvo za uklanjanje mrlja i dezinfekciju postaje vaš saveznik. Osim suzbijanja mrlja, uklanja 99,9 % bakterija, a rublje postaje savršeno čisto, dezinficirano i mirisno. U tu svrhu, dodajte 2 žlice za strojno pranje.
Spužve
Upotrebljavamo ih za čišćenje, a baš su spužve među najprljavijim predmetima u našem domu! Izložene vlazi, skupljaju bakterije koje se mogu ponovno nataložiti na drugim površinama. Za dezinfekciju, namočite krpe na 15 minuta u višenamjensko sredstvo za čišćenje i dezinfekciju kuhinje, isperite i ostavite osušiti. Vaša spužva je sada čista i spremna za ponovnu upotrebu!
Daske za rezanje i radne ploče
Daske za rezanje i radne ploče su površine u izravnom dodiru s namirnicama. Stoga se moraju sustavno čistiti i dezinficirati prije upotrebe kako bi se spriječilo širenje mikroba. U tu svrhu, poprskajte ih višenamjenskim sredstvom za čišćenje i dezinfekciju kuhinje, ostavite djelovati 15 minuta i potom isperite čistom vodom.
Kako biste spriječili kontaminaciju s drugim namirnicama, ne režite povrće koje se jede sirovo nakon što ste rezali meso, piletinu ili morske plodove.
Kanta za smeće
Važnoj je oprati i dezinficirati kantu za smeće kako biste spriječili neugodne mirise.
Za čišćenje i dezinfekciju kante za smeće možete upotrebljavati višenamjensko sredstvo za čišćenje i dezinfekciju s mirisom eukaliptusa ili višenamjenske maramice za čišćenje i dezinfekciju s mirisom eukaliptusa. Praktične i jednostavne za upotrebu, čiste i dezinficiraju jednim potezom.
Hladnjak
Suprotno popularnom vjerovanju, niske temperature ne zaustavljaju rast bakterija!
Potrebno je temeljito očistiti hladnjak, po mogućnosti svaka dva tjedna. Za čišćenje i dezinfekciju hladnjaka izvana upotrebljavajte, primjerice,višenamjensko sredstvo za čišćenje i dezinfekciju s mirisom eukaliptusa. Posebno se posvetite vratima hladnjaka koja se često dodiruju nakon rukovanja namirnicama te potom na unutarnju stranu (police, pretince za povrće, odjeljke itd.).
Temperaturu u hladnjaku treba održavati između 0 i 4 °C.
Sudoper i slavina
Onečišćenje u kuhinjskom sudoperu može biti i 100 000 puta veće nego u wc-u! Na tom vlažnom mjestu se mogu nalaziti organske tvari (ostaci hrane) koje pogoduju razvoju mikroba.
Očistite i dezinficirajte ga svakodnevno, primjerice, Višenamjensko sredstvo za čišćenje i dezinfekciju kuhinje. Svakako treba spomenuti i slavinu koju često dodirujemo prljavim rukama nakon pripreme hrane.
Kako biste spriječili neugodne mirise, nemojte bacati ostatke hrane u odvod, jer nakupine otpadaka u cijevima pospješuju razvoj bakterija koje stvaraju neugodne mirise.
Pod
Očistite i dezinficirajte podove, osobito u blizini kuhinjskih elemenata. Tamo se nalazi nečistoća poput masnoća i ostataka hrane.
U tu svrhu možete upotrebljavati sredstvo za čišćenje i dezinfekciju podova i površina s mirisom eukaliptusa. Za svakodnevnu higijenu, razrijedite 2 čepa sredstva u kanti sa 5 l vode. Za temeljitu dezinfekciju, nanesite proizvod izravno na pod i trljajte čistom i vlažnom krpom za pranje poda.
Mikrovalna i obična pećnica
Mikrovalna i obična pećnica često se upotrebljavaju, a temperatura nije uvijek dovoljna visoka da se izbjegne kontaminacija s drugim namirnicama.
U tu svrhu, preporučujemo da poprskate pećnicu višenamjenskim sredstvom za čišćenje i dezinfekciju kuhinje, ostavite djelovati 15 minuta te potom isperite čistom vodom.