Otkrijte šest ključnih mjesta koja ne smijete zaboraviti dezinficirati

Pravilno čišćenje i dezinfekcija doma ključni su za uklanjanje mikroba koji se donose izvana, a koji se mogu zadržati na površinama i predmetima i po nekoliko sati ili tijekom više dana.

Kako bi zaustavili širenje pandemije bolesti COVID-19, osim praćenja uputa koje izdaju ovlaštena tijela, preporučuju se dodatne mjere opreza u pogledu higijene i dezinfekcije kod kuće.

Ali, znamo li koja su to ključna mjesta na kojima se lakše skupljaju mikrobi?

Glavni izvori infekcije u domu su upravo mjesta koja se najviše upotrebljavaju, većinom kupaonica, kuhinja i dnevna soba. Uz ove tri prostorije također treba obratiti posebnu pozornost i na sljedećih 6 mjesta u kući koje treba redovito dezinficirati uz primjenu prikladnog sredstva za svaku pojedinu površinu i materijal:

  1. Kvake, rukohvati i ograde
  2. Slavine u kupaonici i kuhinji
  3. Radne površine u kuhinji
  4. Prekidači za svjetlo
  5. Elektronički uređaji: daljinski upravljač televizora, mobilni telefoni, tableti itd.
  6. Radni prostor koji koristi više osoba: pisaći stol, računalo, tipkovnica, miš itd.

Također je potrebno poduzeti određene mjere kad stignete doma. Čim stignete kući, važno je odmah oprati ruke i ostaviti cipele u predsoblju tako da pod ne bude još jedan element kojime se prenosi zaraza. Osobe koje žive sa psom i vode ga u šetnju moraju dezinficirati pribor kojim se koriste (vodilicu, ogrlice, remenje itd.), a psu očistiti šape i jastučiće, rep i njušku vlažnim maramicama ili vodom i šamponom za kućne ljubimce.