Koronavirus: čišćenje i dezinfekcija

Koronavirus, čišćenje i dezinfekcija

Vodič za pravilno čišćenje i dezinfekciju doma
* Učinkovito protiv SARS-COV2 sukladno normmi EN 14476
Covid19
Coronavirus

Što je COVID-19?

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koronavirusi (CoV) pripadaju širokoj obitelji virusa koji mogu prouzročiti bolesti od kojih obolijevaju ljudska bića i životinje. 

U ljudskom organizmu koronavirusi izazivaju respiratorne infekcije uz većinom blage simptome. Međutim, mogu prouzročiti i teške bolesti, kao što je bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) – prvi put zabilježen 2012 – te akutni respiratorni sindrom (SARS) – zabilježen 2002 godine.

SARS-CoV-2 novi je soj koronavirusa kojime se ljudi mogu zaraziti. Prve zaraze virusom otkrivene su u gradu Wuhanu (Hubei provincija, Kina) i od tamo se virus raširio u druge zemlje, uključujući Španjolsku. COVID-19 je naziv bolesti izazvane tim virusom.

Kako se prenosi COVID-19?

Kad zaražena osoba razgovara, kašlje ili diše, kašlje ili diše, sitne kapljice iz nosa ili usta padaju na okolne predmete i površine. Ako nezaražena osoba dotakne iste površine i nakon toga dodiruje usta, nos ili oči može se zaraziti i oboljeti od bolesti COVID-19. Isto tako, bolest se može proširiti udisanjem kapljica koje zaražena osoba širi oko sebe dok govori, kašlje ili izdiše zrak.

Što mogu učiniti kako bi se spriječilo širenje virusa?

Svi mi možemo poduzeti preventivne mjere kako bi smanjili mogućnost od obolijevanja ili širenja bolesti COVID-19.
 • Često i temeljito perite ruke vodom i sapunom, ili upotrebljavajte hidroalkoholni dezinficijens za ruke.
 • Nemojte dirati oči, nos ili usta.
 • Prekrijte se kad kašljete ili kišete papirnom maramicom za jednokratnu upotrebu ili unutarnjim dijelom lakta. Nikada to nemojte raditi rukom.
 • Očistite i dezinficirajte prostor u kojemu se druži ili boravi više ljudi.
 • Ostanite kod kuće i izlazite samo kada je prijeko potrebno, uz što manji broj osoba s kojima dolazite u kontakt.
 • Održavajte fizičku udaljenost od dva metra od drugih osoba.
 • Uvijek slijedite preporuke lokalnih vlasti.
KORISNI IZVORI INFORMACIJA ZA KORISNIKE
stop_covid_2

Jesu li Sanytol proizvodi djelotvorni protiv bolesti COVID-19?

Iako ovaj novi virus (SARS-CoV-2) nije dostupan za ispitivanja učinkovitosti testovima, različiti Sanytol proizvodi (kao Sanytol Višenamjensko sredstvo za čišćenje i dezinfekciju, Sanytol sredstvo za čišćenje i dezinfekciju podova i površina, Sanytol dezinfekcijski gel za ruke i Sanytol sredstvo za dezinfekciju rublja) ispitani su testovima za drugi soj iste obitelji virusa, 229E ljudski koronavirus, i pokazali su se djelotvornim za uništavanje tog virusa. 

Znanstvena zajednica pretpostavlja da ista obitelj virusa, odnosno koronavirusa, predstavlja tako sličnu strukturu da se njihova osjetljivost na dezinfekcijska sredstva ne bi trebala promijeniti. Stoga se može očekivati da su spomenuti SANYTOL proizvodi djelotovorni u suzbijanju virusa koji izaziva COVID-19.

Proizvodi koje možete upotrebljavati za dezinficiranje vašeg doma

Za čišćenje i dezinfekciju površina:

SANYTOL VIŠENAMJENSKO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJU

 • Sredstvo za čišćenje i dezinfekciju raznih površina.
 • Djelotvoran protiv ljudskog koronavirusa 229E, također je djelotvoran protiv virusa gripe A (H1N1), bakterija (kao S. aureus ili E.coli) i najčešćih gljivica u kućanstvu (kao kandidijaza ili plijesan).

SANYTOL SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJU KUHINJE

 • Sredstvo za čišćenje i dezinfekciju površina.
 • Djelotvoran protiv gripe A (H1N1), bakterija (kao S. aureus ili E.coli) i najčešćih gljivica u kućanstvu (kao što su gljivice koje izazivaju kandidijazu ili plijesan).

SANYTOL SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJU KUPAONICE

 • Sredstvo za čišćenje i dezinfekciju površina.
 • Dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje površina, Učinkovit protiv gripe A (H1N1), bakterija i najčešćih gljivica u kući.

SANYTOL SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJU PODOVA I POVRŠINA

 • Sredstvo za čišćenje i dezinfekciju podova i površina.
 • Djelotvorno protiv ljudskog koronavirusa 229E, također je djelotvorno protiv virusa gripe A (H1N1), bakterija (kao S. aureus ili E.coli) i najčešćih gljivica u kućanstvu (kao što su gljivice koje izazivaju kandidijazu ili plijesan).

Za higijenu ruku:

SANYTOL DEZINFEKCIJSKI GEL ZA RUKE

 • Dezinfekcijski gel za ruke.
 • Uklanja mikrobe bez upotrebe vode.

Za dezinfekciju odjeće:

SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU I OSVJEŽIVANJE TEKSTILA

 • Dezinficira tekstil i površine.
 • Osim što suzbija ljudski koronavirus 229E, djelotvoran je protiv širokog spektra virusa kao što je virus gripe A (H1N1), adenovirusa, poliovirusa, kao i protiv bakterija i gljivica.

SANYTOL SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU RUBLJA

 • Dezinficira tekstil.
 • Djelotvoran protiv bakterija, gljivica i virusa gripe A (H1N1).
 • Djeluje na 20 ºC.

SREDSTVO ZA UKLANJANJE MRLJA I DEZINFEKCIJU

 • Dezinficira i uklanja mrlje s tekstila.
 • Osim što suzbija ljudski koronavirus 229E, također je djelotvoran protiv virusa gripe A (H1N1), parvovirusa, bakterija i najčešćih gljivica u kućanstvu.
 • Djelotvoran već na 20 ºC.

Mjere za dezinfekciju u domu

ČESTA PITANJA

Jesu li Sanytol proizvodi djelotvorni protiv SARS-CoV-2 koronavirusa?

Iako novi virus (SARS-CoV-2) nije dostupan za ispitivanja učinkovitosti testovima, različiti Sanytol proizvodi (kao što su Sanytol višenamjensko sredstvo za čišćenje i dezinfekciju, Sanytol sredstvo za čišćenje i dezinfekciju podova i površina, Sanytol dezinfekcijski gel za ruke i Sanytol sredstvo za dezinfekciju i osvježivanje tekstila) ispitani su testovima za drugi soj iz iste obitelji virusa, 229E ljudski koronavirus, i pokazali su se djelotvornim za uklanjanje tog virusa tako da je za očekivati da su spomenuti Sanytol proizvodi djelotvorni protiv virusa koji izaziva COVID-19.

Koliko sati traje učinak Sanytola?

Od trenutka primjene proizvoda, površina će biti bez mikroorganizama manje ili više vremena, ovisno o kontaktu s predmetima koji su potencijalni prijenosnici mikroba. Ako je posrijedi površina koja se često dodiruje, mora se dezinficirati nakon svake upotrebe.

Koje bismo površine u domu trebali češće dezinficirati?

Prostorije u domu u kojima se skuplja najviše mikroba su kupaonica, kuhinja i dnevna soba. Uz čišćenje i dezinfekciju tih prostorija, također moramo uzeti u obzir i uređaje i predmete koje najčešće dodirujemo, kao što su daljinski upravljač televizora, telefoni, kvake na vratima, slavine, prekidači, igračke, računala itd.

Moram li dezinficirati odjeću i drugi tekstil?

Premda je točno da ne postoje znanstveni dokazi koji potvrđuju da se COVID-19 može prenositi odjećom ili da se zadržava na tekstilu, preporučuje se oprati odjeću koju nosimo po vani uobičajenim deterdžentom ili dezinfekcijskim sredstvom za tekstil. Odaberite ciklus pranja na visokoj temperaturi (60º) kako biste potpuno uklonili bakterije, a čim je program pranja gotov, objesite rublje i ostavite ga da se potpuno osuši.