13 lažnih tvrdnji o koronavirusu koje ne smijete povjerovati ili širiti

Novi koronavirus i bolest koju izaziva, COVID-19, još uvijek je velika nepoznanica za tijela nadležna za zdravstvo i za stanovništvo općenito.

Zbog toga je cijeli svijet u stanju uzbune i ovisi o informacijama koje se objavljuju u vezi s ovom novom pandemijom. Međutim, važno je obratiti pozornost samo na informacije koje dolaze iz službenih izvora, jer su se društvene mreže odmah preplavile lažnim vijestima o tome kako zaustaviti širenje koronavirusa i kako liječiti COVID-19.

Lažne vijesti su velika opasnost, osobito kada je riječ o zdravlju, jer izravno utječu na ljudsko zdravlje i blagostanje. Stoga moramo izdvojiti neke zablude koje se trenutačno šire:

 1. ZABLUDA Koronavirus je kao gripa
  Moramo izbjegavati usporedbu te dvije bolesti.
  Premda je istina je da će mnoge mlade i zdrave osobe izložene koronavirusu osjetiti simptome vrlo slične sezonskoj gripi, te dvije bolesti su različite.
  COVID-19 je puno zaraznija bolest od gripe i ima višu stopu smrtnosti. Još uvijek je uvelike nepoznata bolest za koju ne postoji cjepivo.
 2. ZABLUDA Ako upotrebljavam masku, neću se zaraziti.
  Prema informacijama SZO-a, upotreba maski bi se trebala ograničiti na zaražene ili na osobe koje bi mogle biti zaražene te na zdrave osobe u izravnom kontaktu s njima. Nadalje, djeluju samo ako se skidaju na ispravan način i u kombinaciji s čestim pranjem ruku vodom i sapunom ili dezinfekcijskim gelom.
 3. ZABLUDA Pandemija koronavirusa će se usporiti ljeti zbog vrućina
  Virus gripe i prehlade slabe s dolaskom proljeća zbog viših temperatura.
  Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) već je upozorila na to da nema znanstvenih dokaza koji potvrđuju da će koronavirus oslabiti na višim temperaturama.
 4. ZABLUDA Koronavirus se prenosi u područjima s vrućom i vlažnom klimom.
  Virus koji izaziva COVID-19 može se prenositi u svim područjima, neovisno od klime.
 5. ZABLUDA Koronavirus se može proširiti zrakom na veliku daljinu.
  Koronavirus je respiratorni virus koji se prvenstveno širi u kontaktu sa zaraženom osobom putem kapljica koje osoba širi dok govori, kašlje ili kiše.
  Te su kapljice preteške da bi se mogle širiti zrakom na veliku daljinu.
 6. ZABLUDA Antibiotici su djelotvorni u prevenciji i liječenju infekcije koronavirusom
  Antibiotici su djelotvorni samo protiv bakterija. S obzirom na to da je koronavirus (2019-nCoV) virus, antibiotici se ne smiju primjenjivati u prevenciji i liječenju zaraze.
 7. ZABLUDA Kućni ljubimci mogu prenositi koronavirus
  SZO je izjavila da ne postoji znanstveni dokaz koji potvrđuje da kućni ljubimci mogu prenositi COVID-19.
 8. ZABLUDA Ugriz komarca može prenositi COVID-19
  Koronavirus je respiratorni virus koji se prvenstveno širi u kontaktu sa zaraženom osobom putem kapljica koje osoba širi dok govori, kašlje ili kiše.
  Ne postoje podaci ni dokazi koji ukazuju na mogućnost prenošenja ugrizom komarca.
 9. ZABLUDA Djeca su imuna na koronavirus
  Prema dosadašnjim podacima, samo 2 % zabilježenih slučajeva odnose se na djecu. Nadalje, u velikoj većini slučajeva, bolest se na djeci razvija bez ikakvih komplikacija.
  Prema tome, COVID-19 je izgleda blažeg oblika na djeci nego na odraslima, iako djeca nisu imuna.
  Također, imajte na umu da djeca mogu prenositi zarazu na odrasle, koji mogu razviti puno ozbiljnije komplikacije.
 10. ZABLUDA Trudnice prenose koronavirus na plod
  Prema SZO-u početna istraživanja pokazuju da virus ne može prodrijeti u plodnu vodu koja okružuje bebe u maternici ili putem krvi u pupčanu vrpcu.
  Glavni rizik za bebe koje hrane majke oboljele od bolesti COVID-19 je u tome da bi se bliskim kontaktom mogao omogućiti prijenos bolesti kapljicama. Prema tome, preporučuje se oprati ruke prije nego što dirate bebu ili pumpicu za izdajanje ili bočice, a razmislite i o nošenju maske za vrijeme dojenja.
 11. ZABLUDA Mogu se zaraziti koronavirusom dva puta
  Prerano je za pouzdani odgovor. Međutim, stručnjaci se slažu da će osobe oboljele od bolesti COVID-19 stvoriti imunitet na virus ove sezone.
  Istina je da postoje osobe koje su ponovno bile pozitivne na testu nakon nekoliko dana. Stručnjaci naglašavaju, iako su ispitivanja u tijeku, velika je vjerojatnost da je posrijedi „povratak“ virusa, a ne ponovna infekcija.
  Ipak, SZO preporučuje pacijentima koji se još nisu oporavili od bolesti da ostanu u izolaciji još 14 dana kako bi se potvrdilo da ne postoje znakovi zaraze.
 12. ZABLUDA Dobra prehrana može spriječiti koronavirus
  Ljudi ne mogu izbjeći zarazu koronavirusom kroz prehranu. No, zdravi životni stil koji obuhvaća uravnoteženu prehranu ima pozitivan učinak na održavanje snažnog imunosnog sustava.
 13. ZABLUDA Ispijanje vruće vode ili čajeva suzbija koronavirus
  Ispijanje vrućih napitaka ne mijenja postojeću tjelesnu temperaturu. SZO upozorava da nema znanstvenih dokaza koji potvrđuju da visoke temperature uništavaju koronavirus.
  Ni grgljanje vodicom za ispiranje usta. To može uništiti određene mikroorganizme u slini. Ipak, grgljanje ne sprječava prodor virusa do respiratornog sustava te nas, prema tome, ne štiti od zaraze koronavirusom.